Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП проверява ски зона Картала

Липсата на регламентирани трасета за фрирайдъри води до инциденти

Снимка: borovets-bg.com

Опасна ли е ски зона Картала над Благоевград и имат ли основание младите хора, претърпели инцидент преди две седмици, да искат незабавното ѝ затваряне? Какво показаха проверките на контролните институции след сигнал на „Хоризонт“ до тях?

Години наред ски зона „Картала“ беше място със замразено бъдеще. В последно време интересът към нея е все по-голям. Особено за фрирайдърите. А това неизбежно води до проблеми.

Инцидентът от 16 януари, при който пострада млад човек, постави остро въпросът за наличието или не на спасителни екипи, на медицинско лице в почивните дни, когато струпването на хора е най-голямо и в крайна сметка на мерките за безопасност на посетителите.

Стигна се до искане за затваряне на ски зоната, което предизвика лавина от недоволство. Групата фрирайдъри, сред които е и потрошеният младеж, изпратиха писмо и до министъра на туризма, като се заканиха да заведат дело срещу концесионера - дружеството „Прима инвест“.

pss-bg.bg

Всяка ски зона и всеки зимен курорт трябва да имат назначени с договор спасителни екипи“, каза в „Хоризонт до обед“ ръководителят на Планинската спасителна служба Благоевград Георги Ботев, като посочи, че концесионерът на Картала не е сключил договор с ПСС, имали са договор до 2018 година:

„Тогава се смениха концесионерите и те не подновиха договора. Иначе имаме спасителен пост малко по-далече, а точно на 16 януари имахме четирима спасители и когато получихме сигнала, той беше неясен, затова попитахме в ски центъра имат ли нужда от помощ, те отказаха и се разбрахме да ни се обадят, ако имат нужда – но те не ни потърсиха, така че как са оказвали до лекарска помощ, аз не знам. А ние имаме и лекар дежурен за медицинска помощ“. 

„Спасителен екип има“, категоричен беше пред „Хоризонт“ управителят на ски зона Картала Илия Ризов, като допълни, че лекар или друго медицинско лице не е задължителна екстра:

„В зоните за ски спорт ние ги обгрижваме. Имаме трима спасители, можем да окажем долекарска помощ, докато дойде линейката. Знаем какво да правим“. 

Банско

За надеждността и изправността на кабинковия лифт Григор Къшов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор заяви пред БНР:

„На 16 декември лифтът е проверен със заключение, че е годен за експлоатация и всичко работи както трябва“. 

Спешна проверка беше извършена и от Комисията за защита на потребителите. Резултатите, макар и междинни, съобщи пред БНР председателят ѝ Димитър Маргаритов:

„Ние се сезирахме по вашето разследване и извършихме проверка на място. Засега това, което се установи е, че инцидентът е възникнал не в зоната на ски пистата, а там където е забранено да се кара

Изчакваме всички документи на концесионера за дейността им и дали имат категоризация за ски пистата. Ако нямат, ще бъдат санкционирани. Иначе установихме, че скиорите са имали на разположение информация по отношение на трасетата и как безопасно да се спускат“.

БТА

„Този, който стопанисва, е длъжен да осигури и персонал по оказване на първа помощ при настъпването на инцидент“, заяви още Маргаритов.

„Липсата на регламентирани трасета за фрирайдъри, които никак не са малко, водят до инциденти“, призна в „Хоризонт до обед“ изпълнителният директор на ПСС Емил Нешев: 

„Този спорт трябва да има обособени зони за практикуване, така е по-света. Има регламенти, които се спазват – има си зони за фрирайдъри, екипи, които се грижат за тези терени и когато са опасни, са затворени. Тук такива регламенти въобще не съществуват“.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени