Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониците на БНР се завръщат на сцената през февруари

В зала „България“ ще прозвучат красиви и популярни рапсодии

Симфоничен оркестър на БНР
Снимка: Ани Петрова

След тримесечна пауза заради епидемичната обстановка Симфоничният оркестър на БНР и неговият главен диригент Марк Кадин се завръщат на концертния подиум.

На 5 февруари от 19 часа те ще поднесат на публиката в зала „България“ своята програма „Рапсодии“ с част от най-красивите български и чужди произведения в този жанр. Ще звучат Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Дебюси, Лист.

В програмата на концерта са само рапсодии, прекрасни рапсодии, най-ярките рапсодии от различни композитори“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Марк Кадин.

Снимка: Ани Петрова

Еврорадио ще излъчва концерта по различни радиостанции в Европа, Америка и Азия. Така многомилионна аудитория ще може да се докосне до майсторството на родните музиканти.

За първи път със Симфоничния оркестър ще свири ще свири младият солист Кристиян Калоянов. „Очакваме от него изпълнителски шедьовър“, изтъкна диригентът Марк Кадин.

В принудителната почивка от концертните изяви през декември миналата година симфониците записаха новите сигнали на БНР, които вече звучат в ефира. „Оптимистични, съвременни, динамични“, така ги определя Кадин.

„Ние нямаме право на никаква лирика, никакви сантименти. При нас има щимове, има партитура и трябва да запишем всичко на най-високо ниво, независимо дали са сигнали или нещо друго. Това е нашата работа.“

Симфоничният оркестър има програма за записи и дори в паузата без концертна дейност се планират и осъществяват записи в по-малък състав, уточни Марк Кадин.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна