Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 250 малки населени места са без ток

Снимка: БГНЕС

Около 250 малки населени места са без ток в момента, съобщиха от електроразпределителните дружества. Основната причина за авариите по електроенергийната мрежа е тежкият мокър сняг и скъсаните електропроводници.

Близо 120 населени места в Североизточна България са без ток в момента. Основно проблемите са в Шуменско, Варненско и в районите на Горна Оряховица. Без електрозахранване са и около стотина села в Югоизточна България, като основните проблеми са в планинските местности на Смолян и Кърджали. Без ток има и потребители в Хасковско, каза Петър Костадинов от EVN: „В две населени места имаме информация за счупени стълбове и възстановяването им ще отнеме повече време. Ще осигурим генератори в село Добромир в района на Руен, както и село Елена в района на Хасково“.

Около двайсетина малки населени места са без ток и в Западна България, но се очаква до ранния следобед авариите да бъдат отстранени, каза Борислава Луканова от ЧЕЗ:

„Във Враца тази сутрин екипите работиха по отстраняване на повреди в община Оряхово и се справиха в кратък срок. Работи се и по няколко единични сигнала в община Роман. В момента се работи по отстраняване на щети по няколко електропровода в област Плевен. В София и Благоевград няма никакви повреди по мрежата, въпреки снега. В останалите области екипите на ЧЕЗ отстраняват единични повреди“.

Продължава отстраняването на повредите по електропреносната мрежа в област Кърджали. Работи се и по премахване на паднали дървета по пътищата в района. Основните пътни артерии са проходими при зимни условия. Снежната покривка в Източните Родопи е между 10 и 20 сантиметра. Няма сигнали за бедстващи хора.

Най-много населени места без ток има в община Джебел, съобщи заместник-кметът Емил Куцев: „Село Софийци, Слънчоглед, Вълкович, Устра нямаха ток и част от кварталите на града – „Прогрес“ и „Брягово“. Основните артерии до почти всички кметства без изключение са отворени. Имаме махали, до които все още нямаме достъп с автомобили“.

Три села в община Кирково тази нощ също са останали без ток и там в момента се работи за отстраняване на авариите. Заради мокрия и тежък сняг има паднали дървета по пътищата в общината, каза заместник-кметът Тасим Хадживейсал: „Пътищата са изчистени, проходими при зимни условия, почти на черен асфалт. Основно оплаквания има от скъсани кабели, паднали дървета. Като разберем за сигнала, веднага реагираме“.

Непроходим е пътят за село Безводно в община Черноочене. В района няма населени места без ток.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!