Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот в/За изкуството

2
Снимка: Божидар Любенов

Доц. Ружа Маринска е водеща фигура в българското изкуствознание, която може да каже много за историята на българското изобразително изкуство. А и не само за него, за световното също. Всъщност тя прави това в излезлия в края на миналата година двутомник „За изкуството“, в който е събрала свои публикации не само за българското, но и за световното изобразително изкуство, за тенденциите и спецификите в творчеството на българските художници, за отликите и приликите, които ги правят част от световния артистичен процес или ги разделят от него.

Излизането на двутомника е повод за гостуването на Ружа Маринска в „Премълчаната история“, за да разкаже за тези процеси в дълбочина и в историческа перспектива; да разясни защо българското изкуство е едновременно толкова своеобразно, сякаш някак излизащо извън руслото на авангардите и модернизмите, обхванали Европа, въпреки че добре ги познава: даже български художници са се обучавали при някои от водещите световни авангардни автори, например Бенчо Обрешков при Оскар Кокошка. 

За историята на българското изкуство и за откритията и интерпретациите му, дело на доц. Ружа Маринска, чуйте разговора в този брой на „Премълчаната история“ – заедно със самата Ружа Маринска и с изкуствоведите Анжела Данева, Анелия Николаева и Владимир Димитров.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени