Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Извънпистовото каране – горещ картоф, прехвърлян между институциите

Снимка: БГНЕС

„Трябва да има ясна регламентация при извънпистовото каране и за категоризация пистите“. Това каза пред БНР доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия. 

„За радост част от нещата се свършиха – има Закон за туризма и има някаква регламентация за пистите, за обезопасяване и информационна обезпеченост – но все още не е ясно дали всички зони са обхванати и приведени в тези изисквания на закона. Това ще трябва да се провери от органите“.

Но извънпистовото каране остана нерегламентирано – един горещ картоф, който се прехвърля между институциите, опитват се да го прехвърлят на ски зоните, но той по закон не е тяхна функция и те сами не биха могли да се справят – те нямат капацитета да се справят с това. Чух, че се казва, че тази дейност е забранена, аз не знам дали е това, по-скоро всеки, който я практикува, го прави на собствена отговорност, но се видя, че със забрани това не става“. 

„Ние сме една от малкото страни с развит зимен туризъм и нямаме такава регламентация за разлика от другите европейски държави“, изтъкна доц. Янков в 

предаването „Хоризонт до обед“.

Да имаш екипировка за свободното каране не значи, че си подготвен за това, коментира той.
Кои са квалифицираните експерти, кой има право да изведе хората на извънпистово каране - какви познания имат тези хора и имаме ли ги изобщо. Има ли и информация по темата - няма оторизиран орган, който да я подготви. Много се говори за този лавинен бюлетин, за него трябва да има екип от експерти, с технология за измерване на съответната степен за лавинна опасност, не може просто да се казва на базата на лични наблюдения - този период отдавна мина“. 
По думите на доц. Янков Законът за туризма в тази част трябва да се доразвие.
Още по темата в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна