Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид и Скопие дадоха съгласие за провеждане на изборите за НС

Снимка: архив

Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания даде принципно съгласие за провеждането на избори за народни представители за Народно събрание на 4 април 2021 г. на територията на страната, съобщиха от МВнР.

В отговор на отправено запитване от посолството ни в Мадрид испанското външно министерство уточнява, че след консултации с министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, към момента не съществуват пречки за провеждане на изборите. Въпреки това се отбелязва, че трябва да се следи развитието на епидемиологичната обстановка и действащите санитарни мерки към датата на провеждане на изборите.

В отговора е отбелязано още, че е абсолютно необходимо да се следват указанията на испанските санитарни власти при подготовката на изборите във връзка с подсилване на хигиената и превенция на заразата. Сред тези указания са: засилено почистване на обществените и личните пространства; организирано поетапно влизане в секциите с цел да се избегнат струпвания на хора, подсигуряване на контрол за достъп на входа и изхода на помещенията, спазване на изискването за социална дистанция от 2 м. Необходимо е също така да бъде осигурена дезинфекция на ръцете при влизане и излизане от помещенията, в които ще се осъществява изборният процес, както и да се използват предпазни маски за лице, съгласно изискванията.

От МВнР съобщиха още, че и Министерството на външните работи на Република Северна Македония е дало съгласие в помещенията на посолството на Република България в Скопие и на Генералното консулство на Република България в Битоля да бъдат проведени избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени