Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната дума на Русия ратифицира удължаването на договора Нов СТАРТ с 5 г.

| обновено на 27.01.21 в 13:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Владимир Путин разпореди на руското министерство на външните работи да започне с американската страна преговори за продължаване на Договора за стратегическите настъпателни оръжия.

Още снощи президентът Путин внесе в Държавната дума законопроекта за продължаване на договора. Документът вече бе одобрен спешно Думата. Очаква се това да стане и в горната камара на парламента – Съвета на федерацията.

Всички формални процедури трябва да приключат до 5 февруари, когато изтича настоящото споразумение между Москва и Вашингтон за съкращаване на ракетно-ядрените арсенали.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Съединените щати са приели настояването на Русия договорът да бъде продължен с пет години и без никакви предварителни условия. 

Вчера Путин и американският президент Джо Байдън говориха за удължаване на договора, подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на Русия и САЩ - Дмитрий Медведев и Барак Обама. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни с цел постигане на ядрен паритет помежду им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна