Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията говорител – борба с езика, борба за езика

Ваня Моллова и Николай Джунов
Снимка: Личен архив

Професията „Говорител“ в радиото – може би мислите, че такава вече няма. И ще бъдете прави. И не съвсем. Защото радиото е приемственост. Защото всеки, който е заставал пред микрофон, милее за езика и преболедува със сърцето всяка грешка. И защото и днес са живи уроците, които по-опитните са предали на по-младите.

Срещаме ви с двама говорители на БНР – Ваня Моллова, която постъпва през 1956 година, и Николай Джунов – през 1949 година.

Кръстили я Иваница. Като дете я наричали Ляче, когато постъпила в първо отделение в училище, записали я Иванка. Но всички и досега я знаят като Ваня. Ваня Моллова днес е на 88 години. 

Николай Джунов е роден през ноември в края на двайсетте години на миналия век. Среща ги Радиото. 

Ваня Моллова е говорител в продължение на 32 години

„С Николай се разбирахме без думи. 17-18 години имаме много спешни случки. В стаята на говорителите стояхме и си правехме „джумбуш“ – кой къде е ходил, как е прекарал времето си“. 

Казва, че мечтае за миналото, а не за предстоящото

Богомил Алексиев и Ваня Моллова

Многократни бяха опитите да се срещнем с Николай Джунов, да поговорим, да ми разкаже за своите 42 години пред микрофона и за дългите години преподавателска дейност във Факултета по журналистика на Софийския университет. Но заради независещи и от двама ни причини, до момента тези опити не са осъществени.

В Радиото Николай Джунов попада случайно, своего рода – намеса на съдбата. Спомени от Златния фонд на БНР:  

„Вече съм студент, първа година, „Право“ и се явих на прослушване за говорител в радиото – 1949 година. След пет дни разбрах, че съм одобрен и ме назначихаИ ако трябва с едно изречение да разкаже живота си пред микрофона, то това изречение ще бъде: „Борба с езика – борба за езика. Всяка грешка се изпитва болезнено. Най-добрият учител е микрофонът. Но ми липсваше магията на допира с хората. Другата голяма сладост на Джунов е педагогическата му дейност. Преподава във Факултета по журналистика. „Говор пред микрофона“. 

За сладостта от това да предадеш опита и знанията си на младите колеги говори и Ваня Моллова:

Бях много доволна, защото те възприемаха всичко много добре“. 

Нейни ученици са били Валерия Николова, водещ на предаването „Хоризонт до обед“ и заместник главен редактор „Актуални предавания“ в програмата, Николай Петров от Новинарския център на Българското национално радио, новинарят Георги Марков.

„Учете, събирайте знания, търсете си работа по сърце – тогава годините няма да ви тежат“, заветът на Николай Джунов към младите. 

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна