Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК прави следващата стъпка по наказателната процедура срещу Полша

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предприема следваща стъпка по наказателната процедура срещу Полша, свързана с независимостта на съдиите.

Заместник-председателят на Комисията Дубравка Шуица припомни, че през декември на страната е изпратено официално уведомително писмо като допълнение към процедурата за нарушение, започнала през април миналата година.

"Отговорът на Полша не удовлетвори опасенията на Комисията, затова решихме да придвижим процедурата за нарушение. Комисията смята, че Полша нарушава правото на ЕС, като позволява на Дисциплинарната камара на Върховния съд, чиито независимост и безпристрастност не са гарантирани, да вземат решения, които имат директно влияние върху съдиите и начина, по който те изпълняват задълженията си. Тук се включва и отнемането на техния имунитет, за да бъдат повдигани срещу тях обвинения в криминални престъпления". 

Шуица допълни, че перспективата съдиите да бъдат изправяни пред орган, чиято независимост не може да бъде гарантирана, създава смразяващо усещане за тях и може да се отрази на тяхната независимост.

Полша има срок от 1 месец, за да предприеме необходимите действия, в противен случай Комисията може да отнесе случая в Съда на ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна