Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатор: Оставката на Конте няма да предизвика криза, която да доведе до избори

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Оставката на Конте няма да предизвика такава криза, която да доведе до избори". Това каза пред БНР Йордан Василев, политолог и икономист. Според него на цялата управляваща коалиция не ѝ е изгодно да се стигне до избори.

Днес започват консултациите на президента на Италия Серджо Матарела с представителите на политическите групи в парламента.

"Действията на Джузепе Конте доведоха до сериозен прилив на доверие към него. Независимо, че той не е политическо лице и не произхожда от нито една от политическите партии, а случайно попадна в политиката като експерт", обясни още политологът.

Кризата притиска от две страни Италия, подчерта анализаторът и уточни, че освен политическата и епидемията в страна е тежка:

"Трябва да се намери консенсус върху програмата за изразходването на 222 млрд. евро от фонда за възстановяване, така че правителството да остане на власт. Търсят се и нови мнозинства с независими парламентаристи".

По думите на Василев големите корпорации и индустрии в Италия са освободили работниците заради кризата с коронавируса, но са ги прехвърлили в осигурителната система и получават някакви средства, а малките и средните предприятия не могат да достигнат до държавните фондове, това ще ги постави на колене и ще се получи разделение в обществото между администрацията и малките предприемачи, които остават извън обсега на мерките на правителството:

"Италия е осма икономическа сила в света, но ако всички си платят данъците, може да бъде и на по-високо място в класацията". 

Интервюто на Снежана Иванова с Йордан Василев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна