Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манол Гойгаджиев:

Загубите за големите търговски центрове тепърва ще се оценяват

Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на ритейл центровете е удовлетворена от решението на правителството за отваряне на големите търговски центрове от 1 февруари, но е доста закъсняло, защото очакването е било това да стане през декември - най-важният месец в годината за търговците, заяви пред Радио София Манол Гойгаджиев, председател на асоциацията:

"Затварянето на моловете за три месеца нанася огромни загуби - над 100 милиона лева, не само за търговските центрове като наемодатели, но и за търговските обекти в тях. Ефектът ще бъде дълготраен и загубите тепърва ще се оценяват. Неминуемо ще има фалити, не само на търговците, а и на цели търговски центрове. Голяма част от стоката, която се продава в тези обекти, е сезонна и след липсата на силен декември месец, сега те трябва да се подготвят за пролетно-летния сезон с минимални средства."

Манол Гойгаджиев обясни, че големите търговски центрове, които са част от холдингови структури, не могат да кандидатстват по програмата за иновации на Министерството на икономиката, която е насочена към малките и средни предприятие. Отправени са запитвания към местната власт за данъчни облекчения за периода на затваряне, но засега такава подкрепа не е получена.

"Мерките срещу разпространението на коронавируса в големите търговски центрове са дори по-големи от предписаните - отделен е персонал, който съблюдава за носенето на маски, осигурена е вентилация с външен въздух, пасажите в моловете са широки и осигуряват спазване на дистанция, поставят се стелки, напоени с дезинфектант. Спазват се над 80 критерии," увери Гойгаджиев. 

Чуйте интервюто на Катя Василева с Манол Гойгаджиев.

Манол Гойгаджиев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна