Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Рахлин: Хората ще започнат да оценяват музиката сега, когато тя липсва по сцените

Юлиан Рахлин

В серията звездни гости на Софийската филхармония през тези седмици се включва и един от най-прочутите музиканти на световната сцена – цигуларят Юлиан Рахлин, когото познаваме и като диригент.

Миналата година за първи път в София го видяхме с палка в ръка, а предстои второто му сътрудничество в това му амплоа с Националния ни филхармоничен оркестър. Програмата е посветена изцяло на Пьотр Илич Чайковски: Първия клавирен концерт със солист Людмил Ангелов и Симфония №5.

През тази година се навършват 20 години от първия концерт на Юлиан Рахлин в България - в края на 2001 г. той беше гост на Новогодишния музикален фестивал. През тези две десетилетия сме имали удоволствието да го видим няколко пъти на сцените в София, Русе и Варна. Рахлин беше гост на Софийската филхармония в края на февруари миналата година като диригент и солист, заедно със своята съпруга – великолепната канадска виолистка Сара Макелрави. Дни по-късно концертната дейност в света спря заради пандемията.

Татяна Иванова ни срещна с Юлиан Рахлин в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", а интервюто той даде веднага след края на първата му репетиция с оркестъра. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени