Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как ще се отрази на учениците периодичното връщане в клас

Снимка: БГНЕС

Местен, а не централизиран подход при завръщането на учениците от 5-и до 12-и клас в училищата поискаха в свое становище до министрите на здравеопазването и на образованието от Асоциация "Родители", малко преди министър Костадин Ангелов да издаде заповедта, съгласно която от 4 февруари учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап започват да се връщат в клас на 3 групи от по три класа за две седмици. 

От своя страна, училищни директори пресметнаха, че ако в класните стаи се завърнат не 3, а 4 класа, това би повишило присъственото обучение на учениците от 2 на 4 седмици, без това да повлияе негативно на разпространението на коронавируса. На свой ред, родители коментираха пред БНР, че ще пуснат децата си на училище от следващия месец, други обаче ще оставят учениците си вкъщи да се обучават електронно. 

Съгласно заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, учениците от 5-и до 12-и клас започват да се завръщат в училищата поетапно на групи от по 3 класа, считано от 4 февруари за период от две седмици.

7-и, 8-и и 12-и клас ще са в учебните заведения от 4 до 17 февруари.

5-и, 10-и и 11-и клас ще учат присъствено от 18 февруари до 2 март.

Последни в класните стаи за периода от 4 до 17 март ще влязат шестокласниците, деветокласниците и отново учениците от 12-и клас.

Според Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средните училища и директор на 51-во училище в София, вместо да бъдат разделяни на три групи по три класа, учениците могат да бъдат разделени на две групи по 4 класа, което, по думите му, ще увеличи двойно присъственото обучение на учениците - от 2 на 4 седмици:

"Ако бяха разделени на две групи, щяха да са присъствено през две седмици. Както са на три групи сега - ще бъдат в училище през един месец. Не знам защо не се прие това предложение, по мое изчисление рискът би се увеличил с някакви стотни". 

Как ще изглежда картината с възстановяването на присъственото обучение в други тип учебно заведение, в което се обучават ученици от 7 клас включително, а именно - Основно училище "Софроний Врачански" в квартал "Нов път", Видин. Директорът Нина Иванова коментира:

"Редуването би трябвало да стане с 5-и, 6-и и 7-и клас - по две седмици присъствено едни след други. Ако се наложи, предполагам, че отново ще ги завъртим така".

Как ще се отрази връщането в клас на големите ученици коментира и Зорница Танчева, учител по български език и литература на 8-и,11-и и 12-и клас във Втора английска езикова гимназия, София:

"Учениците ми споделиха, че дори за кратко, връщането им в училище ще им се отрази добре и физически, и психически. Живата връзка позволява по-близък контакт между учители и ученици". Според нея редуването на присъствено и дистанционно обучение няма да обърка, а по-скоро ще разнообрази учениците:

"Когато човек разнообразява ежедневието и навиците си, става много по-активен и умствената работа става по-добра".  

Мария Ангелова, майка на три деца, едно от които петокласник за избрания модел на поетапно връщане на учениците от 5-и до 12-и клас в училищата от 4 февруари:

"Редуването на присъствено и дистанционно обучение няма да е много благоприятно за учениците". Тя сподели, че ще пусне сина си в училище.

Синът на Мария Ангелова - Калин, ученик в 5 клас сподели, че очаква да му е по-лесно обучението, когато е в класната стая.

Не всички майки и бащи обаче ще пуснат децата си на училище от февруари и март. 

Николай Хамов е баща на три деца, едното от които е ученичка в 7-и клас, обучаваща се дистанционно от два месеца, по желание на нейните родители.

Репортаж на Андрей Борисов можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени