Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София от днес

С инсталация в памет на жертвите на Холокоста започва фестивалът "ФотоФабрика"

Снимка: Фелия Барух

Фестивалът ФотоФабрика 2021 се открива с инсталацията „Седмият милион“ в Експозицията за национално помирение (филиал на РИМ София, бивше Гарнизонно стрелбище, зад хотел „Хилтън“).

Експозицията съчетава серия фотографии на Фелия Барух, направени през 2020 г. в най-голямото европейско гробище – лагерът на смъртта Аушвиц-Биркенау с аудио, видео и сценографски намеси на Момчил Алексиев.

„Погледнато ретроспективно Аушвиц е най-важното нещо, което трябва да се знае за Втората световна война. Все по-малко са хората, които могат да разказват за него от първо лице. А ние трябва да помним какво се е случило“, отбеляза пред Радио София Еми Барух, ръководител на екипа, реализирал проекта.

Аушвиц трябва да изпълва с морални цели и предупредителни смисли Европа. Случилото се трябва да се преподава на всяко следващо поколение. Това е и сред целите на авторите на инсталацията.

От онзи ужас не сме се отдалечили на достатъчно безопасно разстояние. Това, което наблюдаваме в света и доказателство за опасенията, с които живеем. Холокоста не засяга евреите. Засяга цивилизацията“, допълни Барух.

Инсталацията ще има онлайн версия на сайта на ФотоФабрика и ще включва кратки видеа, текстовете и обратна връзка от публиката.

Експозицията ще бъде отворена за посещения до 27 февруари 2021 г.

С Еми Барух разговаря Катя Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна