Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ал. Оскар: Образованието е гаранция да не допуснем повторение на Холокоста

Речта на омразата много лесно преминава във физически посегателства, посочи той

Снимка: БТА

"През последната година ежедневно се сблъскваме в публичното пространство и социалните мрежи с език на омразата и антисемитизъм. Това е не само в България, но и в Европа". Това каза пред БНР д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България "Шалом", в Деня за възпоменание на жертвите на Холокоста.

По думите на д-р Оскар всеки от наследниците на загиналите в лагерите на смъртта носят отговорност това да не се повтори:

"Виждаме как речта на омразата много лесно преминава във физически посегателства. Трябва всички - граждани, общественици и политици - да сме безкомпромисни и да не допуснем този език на омразата да завладее нашето общество".

Той беше категоричен, че образованието е единствената сигурна гаранция, че няма да допуснем тези извращения от годините на Втората световна война да се повторят отново.

Председателят на "Шалом" обясни, че са планирали цяла седмица от събития, свързани с паметта на жертвите от Холокоста, като първата проява ще е литературен конкурс, озаглавен "Незабравените лица на спасението":

"Ролята на БПЦ и Димитър Пешев са неща, които повечето хора знаят, но има и много незнайни хора, чийто подвиг не трябва да се забравя. Тази година ще посветим литературния конкурс на испанския дипломат Хулио Паленсия, който помага за спасяването на близо 800 българи в годините на Втората световна война".

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Александър Оскар в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна