Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oxford Economics:

По-бързо възстановяване на емигрантските парични потоци към близки в родината им

Снимка: БГНЕС

По-бързо възстановяване на паричните потоци от емигранти към близките в родината им, прогнозират експертите от Oxford Economics. Прогнозата е в противовес с тази на Световната банка, според която и през 2021-ва паричните трансфери от мигранти ще бъдат по-ниски от предкризисните нива.

Докладът на Oxford Economics поставя България, Сърбия и Румъния в категорията на държави, където между 4% и 10% от брутния вътрешен продукт идват от парични трансфери от емигранти от чужбина за 2019 г., а сумата е между 2 и 4 милиарда долара.

Те бяха силно ударени от пандемията, тъй като ограничителните мерки в целия свят намалиха доходите на емигрантите и те вече по-трудно заделят средства, за да изпратят на близките в родината си.

По данни на БНБ, към ноември миналата година семействата, които получават пари от чужбина от свой близък, са имали на разположение 327,5 милиона евро при 1,125 млрд. евро за първите 11 месеца на 2019-а.

Въпреки че Световната банка прогнозира спад и през новата 2021 година, икономистите в Оксфорд са убедени, че възстановяването на потоците ще бъде по-бързо.

Несигурността на прогнозата обаче остава много висока.

Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са държавите в топ три на емигранти, които изпращат пари на близките в родината си.

Големи български общности има и в други държави, които са на челни позиции – например Обединеното кралство, Германия и Австрия. В челната тройка на „получаващите” държави са Индия, Китай и Мексико. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна