Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зимните музикални вечери "Проф. Иван Спасов" в Пазарджик ще се състоят

46-годишната история на Зимните музикални вечери "Проф. Иван Спасов" няма да бъде прекъсната заради пандемията от Ковид-19 - това решиха организаторите от Община Пазарджик, която подпомага финансово форума, и музикантите от Симфоничния оркестър, ръководен от Григор Паликаров.

Пазарджишкият симфоничен оркестър с диригент Григор ПаликаровНа 28 януари фестивалът ще започне, макар и малко нетрадиционно - вместо Рапсодия "Вардар", която винаги звучи на откриването, заради мерките и нужната дистанция между оркестрантите на сцената е избрана друга пиеса на Панчо Владигеров - Сарабанда от "Класично и романтично". Зорница Иларионова, носителка на две награди в анкетата на "Алегро виваче" - "Музикант на годината 2019", е поканена да солира в Цигулковия концерт на Менделсон, а за финал на първата вечер ще прозвучи Симфония №7 от Бетовен.

Втората и третата вечер на фестивала са камерни: На 29 януари с българска музика от ХХ век ще се представят Ева Перчемлиева-Тъканова - сопран и Галина Апостолова - пиано. Те подготвят среща с вокалната лирика на Иван Спасов - основателя на фестивала в Пазарджик, както и отбелязването на 100-годишнината от рождението на Тодор Попов. В добавка ще звучи и клавирна музика от Велислав Заимов.

Третата вечер е под мотото „Духът на романтизма“ - рецитал на Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано, които са избрали творби на Вебер, Райнеке и Брамс.

Финалът ще бъде в неделя, отново симфонична вечер с Пазарджишкия оркестър, който ще свири под палката на Найден Тодоров - директор на Софийската филхармония, и със солист Атанас Кръстев - виолончело, който е избрал да се представи с Вариациите по рококо тема от Чайковски. Финалните акорди на 46-ите Зимни музикални вечери отново ще бъдат от творчеството на Бетовен - неговата Втора симфония.

Чуйте интересни подробности за фестивала и програмата в интервюто с диригента Григор Паликаров в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.