Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън подписа укази за борба климатичните промени

Новата US администрация Китай да прекрати териториалната си експанзия в Югоизточна Азия

| обновено на 28.01.21 в 18:52
Джо Байдън
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън подписа серия от укази за борба с климатичните промени с амбициозната цел Съединените щати да оглавят световните усилия за намаляване на вредните парникови газове.

Новата администрация във Вашингтон предупреди и Китай да прекрати териториалната си експанзия в Югоизточна Азия, а също отмени някои решения на правителството на Доналд Тръмп.

Мерките на Джо Байдън предвиждат спиране на сондажите за петрол и газ във федерални земи и води и намаляване на субсидиите за изкопаеми горива.

Президентът посочи, че плановете му ще създадат нови работни места в сферата на чистата енергия, а по думите му климатичните промени са проблем на националната сигурност и външната политика.

„Смятам, че чакахме прекалено дълго, за да вземем мерки срещу климатичната криза. Не можем да отлагаме повече - виждаме последствията с очите си, усещаме ги в костите си и е време за действия. Предприемаме стъпки, за да постигнем целта ми от 100 процента въглеродно неутрален електрически сектор до 2035-а“, каза Байдън.

Специалният пратеник на Байдън за климата и бивш държавен секретар Джон Кери подчерта, че при управлението на Доналд Тръмп са изгубени цели три години. Световната среща за климата в Глазгоу през ноември е последен шанс за света да вземе мерки, изтъкна Кери.

„Това е последният и най-добър шанс за света да се обедини и да предприеме необходимите действия, за да избегнем най-тежките последствия от климатичната криза.“

В поредица от разговори и изявления Джо Байдън потвърди подкрепата на Съединените щати за Япония, Южна Корея, Тайван и Филипините на фона на засилването на икономическата и военната мощ на Китай.

От своя страна Пекин подчерта, че иска сътрудничество, а не конфронтация. 

Държавният департамент съобщи също, че временно преустановява продажбите на оръжия за Саудитска Арабия и на изтребители Ф-35 на Обединените арабски емирства, за бъдат преразгледани решенията в тази сфера, взети по време на управлението на Доналд Тръмп. Изтребителите бяха продадени в замяна на признаването на Израел от ОАЕ.

Междувременно държавният секретар Антъни Блинкън съобщи, че Съединените щати ще се върнат в споразумението по иранската ядрена програма, след като Иран започне отново да спазва произтичащите от него задължения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени