Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна

| обновено на 28.01.21 в 15:30
Снимка: БГНЕС

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна, като трябва да подадат заявление за това до три дни преди изборите. Това реши окончателно Народното събрание с промените в Закона за извънредното положение.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на ДПС предизборни прояви на закрито да могат да се провеждат по правилата за организиране на културни събития. За отпадането на тази точка в законопроекта настояха от „Обединени патриоти“ и влязоха в продължителен спор с ДПС.

„Каква е разликата при събирането на едни хора в една зала – дали ще слушат и ще гледат представление, или по друг повод са се събрали в тази зала?!“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Това не са войници, г-н Цонев! Вие казвате елате 30 човек на събранието, те идват 100. Другите 70 няма да ги пуснете в залата ли?!“, отговори му Славчо Атанасов.

Партийните мероприятия на открито или закрито ще се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки - до 20 души на закрито и 50 на сто посещаемост на открито. Това остана като правило, след като бе отхвърлено предложението на ДПС за уеднаквяване на режима за ползване на залите за предизборни цели с тези за културни събития.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че "това противоречие дава предимство на онези формации, които разчитат в своята кампания само на концерти".

До три дни преди вота карантинираните граждани ще могат да заявят гласуване с мобилна урна. След проверка от РЗИ те ще бъдат извадени от основните избирателните списъци.

Броят на членовете на подвижните секции трябва да е не по-малък от трима.

Окончателно с промените министърът на здравеопазването и главният държавен здравен  инспектор ще определят противоепидемичните мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на поставените под задължителна карантина.

Отхвърлено бе и предложението на БСП заявката за гласуване с подвижна урна да не е три, а един ден.

От ГЕРБ уточниха, че 3-дневният срок е разумен, тъй като карантинираните ще се вписват в списък за гласуване след проверка в съответната Регионална здравна инспекция. Общинските администрации ще се свързват с РЗИ и ще предоставят актуална справка за карантинираните лица.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС всички партийни мероприятия да могат да се провеждат по правилата за културните събития.

Промените предвиждат още да може да се гласува с изтекли лични документи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!