Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евгений Дайнов

За кръчмите и хората

Целият цивилизован свят трябва да преосмисли отношението си към общностите, трябва да инвестира в тях

| обновено на 28.01.21 в 10:03
Ръченица – Иван Мърквичка (1856-1938)

За какво са ни кръчмите – ден след протеста на собствениците на заведения – разговор с политолога проф. Евгений Дайнов в "Нашият ден" за това защо човешкото същество се нуждае от баровете, клубовете, кафенетата...

"Още Аристотел е забелязал, че хората живеят на общности – не са индивидуалисти. И в каквито и ситуации да попаднат, първата им работа е да се съберат заедно. Тъй като хората формират общности, те трябва да имат места, където да общуват, да се гледат, да споделят мисли за общността и да поддържат общностния дух

Навремето президентът на Чешката република Вацлав Хавел казва: "Комунизмът отмина, дайте сега да направим от масата държава – не държава на индивидуалисти, които се конкурират на пазара и се гледат лошо, а държава, съставена от общности, където хората да се грижат един за друг. Трябва да направим държавна политика, която да поддържа две важни средища – кварталния магазин и кварталната кръчма". Хавел е прав, че трябва да има насочени политики в държавите да се възстановят общностите. В целия цивилизован свят трябва да се преосмисли отношението към общностите, икономическата политика... трябва да се инвестира в общностите."

Хората не са родени да се мразят един друг. А кръчмите са изключително важни средища. Първо, в тези средища се слуша музика, второ, хората общуват помежду си. Това разделение, в което живеем вече доста време, и това отсъствие, нефункциониране на основните средищни места на нашите човешки общности е много пагубно – хората затова се овълчиха. Една от причините хората да се овълчат е, че престанаха да се срещат. Като не се срещат по между си, започват да се гледат с подозрение. 

Като се получат тези изкривявания, започват да се проявяват човеконенавистничиски идеи и чудовищни конспиративни теории." 

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна