Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимната обстановка в страната остава усложнена в отделни райони

| обновено на 28.01.21 в 12:48
Снимка: БТА

Зимната обстановка в страната след снеговалежите в отделни райони остава усложнена. Продължава работата по отстраняване на причинените от лошото време аварии.

16 села са без ток в Добричко, както и 4 в община Каварна и 2 в община Генерал Тошево. Не работят помпените станции Батово, Долина и Дъбрава. Без вода са 18 села, нарушено е водоподаването и по високите части на областния център.

Варненската община Суворово остава в частично бедствено положение. То е в сила и в селата Булаир, Солник и Бърдарево, като за хората в тях е осигурено снабдяване с основни продукти. Ток няма и в Шкорпиловци, и в Голица, както и  в част от село Доброглед, община Долни чифлик.

Обстановката във Варненска област се нормализира, все още има затворени пътища и населени места без ток. Това съобщи за Радио Варна областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който уточни кои са все още критичните точки:

„Все още има три населени места без ток - Шкорпиловци, Голица и част от Доброглед, вилната зона. Екипите на Енерго-Про са закъсали и в момента помагаме на тях. Населените места са подсигурени с хранителни продукти“.

До късния следобед се очаква да бъде отменено бедственото положение в Суворово. В момента продължава разчистването на пътищата в региона, съобщи кметът Данаил Йорданов. 

Нормализира се движението на автомобили по пътищата в Бургаска област след падналия на места снеговалеж.

В Хасковска област 7 села все още са без електричество. Заради липсата на електрозахранване към помпената станция от тази сутрин водата в град Маджарово е спряла. В района няма затворени пътища и бедстващи хора.

Проходими са и пътищата в Силистренско. Няма сигнали за населени места в областта без ток и вода. Със заповед на кмета на община Дулово от днес се прекратяват учебните занятия на територията на общината заради зимната обстановка.

В Габровска област републиканските пътища са проходими, в някои участъци - заснежени. Достъпът до някои села в района е труднопроходим.

Проходът „Шипка“ е почистен, съобщи за БНР дежурният в Областното пътно управление. Заради мъгла обаче е ограничена видимостта до 100 метра - в района на Троянския проход и в проход Шипково-Рибарица.

В Благоевградска област няма затворени пътища.

Пътната агенция има готовност да подпомогне община Велинград за почистването на пътя до спортната база „Белмекен“. Това каза председателят на Пътната агенция Георги Терзийски. До този момент от общината не са заявили помощ от областното пътно управление.

Обстановката в областите Варна и Добрич остава усложнена, каза още Терзийски. Над 20 души са били блокирани на пътя Варна - Добрич, включително бременна жена и автомобил, превозващ ваксини:

"Всички автомобили, включително и автомобила на бременната, са били уведомени, че се усложнява обстановката и ако имат възможност да се върнат. В координация със служителите от "Пожарна безопасност" се е взело  решение да бъде изпратена и вержина машина, която да подпомага изваждането на автомобили. Нямаме информация в момента за бедстващи хора".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна