Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Умело ръководим пандемията

Covid-19: България е на 27-о място в ЕС по заболяемост

| обновено на 28.01.21 в 12:17
Костадин Ангелов
Снимка: БТА

Продължаваме да наблюдаваме положителна тенденция в страната и всичко това ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Дневната ни заболяемост спадна под 100 на 100 000 души.

Запазва се тенденцията за по-голям брой на излекуваните спрямо потвърдените.

От тази седмица правим антигенни тестове на учителите, съобщи още министър Ангелов. От учителите положителни са 0,21 процента при 12 232 теста, от непедагогическия персонал – 0,29 на сто при 3726 направени до момента тестове.

„По отношение на мерките България въпреки ниския индекс на строгост на мерките продължава да поддържа изключително добри нива на заболяемост в сравнение с всички други европейски страни, което показва, че ние умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат въпреки, бих казал, приемливите и не толкова строги мерки в сравнение с ЕС“, изтъкна проф. Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 2 седмици средната заболяемост е 125 на 100 000. На практика обаче в последните няколко дни тя е 90 на сто.

„Това ни отрежда 27-о място в ЕС по заболяемост и 6-о на Балканския полуостров. По отношение на смъртността тя достигна 11,5 на 100 000, което ни отрежда 11-о място в ЕС“, заяви доц. Кунчев. 

У нас само 3 са областите в „червената зона“ със заболеямост над 120 на 100 000 – Враца, Кюстендил и Плевен. Други 6 области са в „жълтата“ група от 20 до 60 на 100 000. Най-ниска е заболеямостта в Търговище за последните 14 дни – 38 на 100 000, най-висока е в Кюстендил – 154 на 100 000.

Министър Ангелов уточни, че масовата ваксинация може да започне в края на февруари при условие, че и третата ваксина - тази на "АстраЗенека", получи одобрение от Европейската комисия - това се очаква да се случи днес или утре.

„Съвсем реалистично е от края на месец февруари, дори след средата, да можем да започнем с четвърта фаза – това е част от масовата ваксинация в България. През февруари по наши предварителни данни, които са потвърдени, от третата ваксина, която очакваме да получим, ще получим около 260 000 дози“, уточни Ангелов.

Здравните посъветваха гражданите да се свържат с личните си лекари и ако имат желание да бъдат ваксинирани да се запишат при тях. Около 10-20 ваксини на ден може да поставя на ден всеки личен лекар, съобщи д-р Николай Брънзалов.

„Най-малко, за да знаем какъв процент от пациентите в нашите листи желаят да бъдат ваксинирани“, допълни той.

Ако и третата ваксина получи одобрението на ЕК 2 млн. български граждани може да бъдат ваксинирани до края на юни, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов:

„Четвъртата ваксина, ако получи разрешение март или април, 2,4 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани“. 

По повод предстоящите парламентарни избори здравните власти увериха, че има готовност членове на секционни избирателни комисии, които имат желание, да бъдат ваксинирани. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна