Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Градовете, които развиваме, остават за нашите деца

Градът – двигател на цивилизацията

Доц. Георги Николов: Интелигентния град го правят хората

Изглед към София
Снимка: БГНЕС

Кои са работещите начини за оптимизиране на разходите на живеещите в големите населени места на България? Доколко имаме избор между възможните техни жилищни, енергийни, логистични, здравни и културни хипотези? 

Димитър Събев, доктор по икономика, журналист и пътуващ човек, коментира в "Нашият ден".

"Градовете, които правим и които развиваме, оставяме за нашите деца. Градът е много повече от икономика, от култура, от биология... Градът е двигателят на нашата цивилизация – това е човечеството

Първоначално в годините на установяването на новия социално-икономически ред София беше доста хаотично и лошо място. В последствие настъпва някаква организация. Но огромното количество човешки ресурси, които се стекоха в София, отнеха активния компонент на малкия град. София е взела повече от ресурсите на България, отколкото е добре за България."

За спецификите на големия и малкия град в България, за хипотезата на 15-минутния град – можете да чуете в звуковия файл.

Доц. Георги Николов, ръководител на катедра "Регионално развитие" в УНСС и създател на новата магистърска програма „Развитие на интелигентните градове“, коментира в "Нашият ден".

"Концепцията за 15-минутния град е добра, но при създаването на съвсем нов град. А при положение че градовете, за които говорим, са създадени преди доста години, трудно биха могли да се намерят такива варианти, които чак толкова да оптимизират нашето придвижване и транспорт. Никой не може да ограничи правото ни на избор да искаме по-добра градска среда, по-добри условия на труд, по-високо възнаграждение... Дигитализацията на икономиката и на обществото като цяло дават възможности в съществуващите градове ние да внедряваме нови технологии, които да облекчават нашето съществуване и битие.

Едно изследване на ЕК казва, че след 2060 година поче от 90% от населението на земята ще живее в 600 интелигентни градове. Изследване в България показва, че в следващите 10-15 години 75% от населението ще живее в 5-те ни големи града. Нашите градове, по примера на София, са тръгнали към това развитие, отдавна са осъзнали тази потребност. Но интелигентния град не го прави лед осветлението или смарт приложенията, които се ползват на неговата територия. Интелигентния град го правят хората – неговото население."

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени