Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Дерменджиева: Промените в Закона за домашното насилие ще спасят животи

Снимка: Pixabay

Неправителственият сектор подкрепи промените в Закона за домашното насилие.

Рядкост е гражданският сектор да подкрепя подобни инициативи, отбеляза в предаването „Хоризонт до обед“ Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените. Фондът не е участвал в работната група, изготвила промените.

„Този законопроект е съобразен с практиката, която България е натрупала по темата през последните години, както и с много международни препоръки, отправени към страната ни“, подчерта тя.

Според Дерменджиева има две ключови неща, заложени в промените – превенцията и работата по нея е едно от тях. „Насилие се бори с превенция – идеята не е да вкараме всички насилници в затвора. Идеята е да няма насилие, което включва много дейности.“

Второто е, че най-после се отделят средства от държавния бюджет за борба с този огромен проблем, посочи Надежда Дерменджиева.

„Трето, което също е много важно, е създаването на национална комисия за борба с домашното насилие.“

Така според Надежда Дерменджиева най-после ще има звено, което да координира взаимодействието между различните служби, съда, прокуратурата, неправителствените организации.

„Това означава по-навременна защита за пострадалите, веднага изваждане на ограничителна заповед. Просто по-добра защита и най-вероятно много спасени човешки животи.“

Според Надежда Дерменджиева отпадането на критерия за системност и трикратно нарушаване на предписанията насилникът да не се приближава до жертвата, може би е една от промените, които ще спасят най-много животи. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени