Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия започна консултации за ново правителство

Президентът Серджо Матарела поздравява журналистите преди консултациите в двореца „Куиринале“ в Рим.
Снимка: БТА

Президентът на Италия Серджо Матарела започна консултациите си с представителите на политическите сили в парламента. Преди това, както изисква практиката, той разговаря с председателя на Сената Елизабета Казелати и с председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико.

Държавният глава ще разговаря днес първо освен с представителите на малките партии в парламента, но и с новосъздадената политическа група в горната му камара „Европеисти – Маие- Демократичен център“.

В нея се обединиха сенатори от различни центристки идеологии дали вота си на доверие на Джузепе Конте. За момента формацията е от десет души. Неин лидер  е бившият член на „Форца Италия” и след това на Смесената група Рафаеле Фантети.

Пред Матерала те ще представят вижданията си в подкрепа на трети кабинет Конте.

Това ще направят от Партията на Демократите днес и от движението „Пет звезди” утре, когато с него ще разговарят и от дясната опозиция.

С интерес се очаква какво в действителност ще предложи Матео Ренци със своята „Италия вива” в подкрепа на един нов кабинет на Джузепе Конте след като взаимоотношенията им се охладиха в резултат оттеглянето на тази партия от управляващото мнозинство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени