Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 12 заявления за засегнати от наводненията ниви в област Благоевград

Наводнение по поречието на Места.
Снимка: БГНЕС, архив

Едва 12 заявления за засегнати от наводненията площи са подадени в областната служба „Земеделие и гори“ в Благоевград. Стопаните от седем общини очакват да получат компенсации от държавата. Земеделски производители твърдят, че, без да са пострадали от бедствие, техни колеги в Гърция получават всеки месец помощ от 1000 евро.

Подадените заявления са за около 600 декара пропаднали площи в седем общини, които са  в близост до големите реки Струма и Места.

Според директора на областната служба „Земеделие и гори“ Кирил Укев реално засегнатите терени са в пъти повече, особено по поречието на Места, като има и много държавни  земи.

„За областта заявленията са 12, като са направени огледи на място. Една част са пропаднали 100%, други са с по-нисък процент.

Компенсация за унищожените земеделски земи ще получат само стопаните, чиито ниви са унищожени на сто процента, но все още няма информация в какъв размер и кога: 

„Това ще стане след определяне на бюджет от министъра на земеделието, храните и горите“, каза Укев

Слабия интерес към помощ от държавата при бедствени ситуации земеделският производител от Хаджидимово Иван Сабахлъков обясни така:

„Първата дума е дали е застраховано, а ние не застраховаме, защото „Бог високо, цар далеко“. В съседна Гърция на всеки земеделски производител му дават по 1000 евро на месец“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени