Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията със снега се нормализира, на места остават проблеми

Снимка: БТА

Пътната обстановка в областите Варна и Добрич постепенно се нормализира, но остава усложнена. Ураганният вятър и образуването на преспи са причината всички пътища в Добричко вчера да бъдат затворени. Това каза на пресконференция управителят на Пътната агенция Георги Терзийски.  

Над 600 машини са почиствали и обработвали пътищата през нощта, постепенно ситуацията в областите Варна и Добрич се нормализира. 

Все още е затворен пътят Суворово – Ветрино, но работата по почистването му продължава и се очаква движението да бъде пуснато до няколко часа. 

Над 20 души са били блокирани на пътя Варна – Добрич през изминалото денонощие, включително бременна жена и автомобил, превозващ ваксини, каза още Терзийски.

В различни населени места в източната част на страната продължават проблемите с електро и водоснабдяването, причинени от силния снеговалеж и вятър през последните дни. В област Добрич без ток са 14 села, а в редица населени места от областта няма вода заради спряното захранване на помпени станции.

Обстановката във Варненска област постепенно се нормализира, но в сила все още е бедствено положение в община Суворово. Частичното бедствено положение беше отменено в Долни Чифлик, а в Шкорпиловци беше възстановено електрозахранването.

Остават затворени проходите Троянски и Дюленски, а останалите са проходими при зимни условия. Затварянето на магистрала „Тракия“ в района на Карнобат се е наложило заради снегонавявания, При подобни на вчерашните метеорологични условия в този участък на магистралата не помагат дори системите срещу образуването на преспи, уточни управителят на Пътната агенция.

Пътната агенция има готовност да подпомогне община Велинград за почистването на общинския път до спортната база Белмекен, където блокирани са над 180 спортисти, увери Терзийски, но до този момент от общината не е била заявена помощ от областното пътно управление.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!