Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромна лавина падна в Рила, няма пострадали

Лавини и в Пирин и във Витоша, опасността остава висока и в идните дни

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР, архив

Огромна лавина е паднала в района на Седемте рилски езера. Няма пострадали хора.

Лавината със 100 м фронт паднала в района новата хижа „Рилски езера“ в Рила планина. Тя е предизвикана от навалелия нов сняг - снежната покривка в този дял на Рила вече е близо 1 метър.

Божидар Джокин, дежурен планински спасител на Седемте езера, разказа:

„Не е предизвикана от хора - спонтанна е. Доста голяма е като широк фронт. Може би ги има - над 100 м ширина ги има и повече даже. За късмет не е имало хора нито в улеите, нито долу по пътеката“.

Не карайте по улеите и дупките до влека в посока Скакавица, предупреди скиорите и запалените по екстремното зимно каране по планина  планинският спасител  Джокин.

Освен в Рила, големи лавини са паднали днес и в Пирин и във Витоша.

За следващите дни опасността остава голяма, предупреди пред БНР Димитър Димитров от Българската лавинна асоциация.

„На сайта avalanche.bg качваме наблюдения. До края на седмицата и на месеца е активирано специално предупреждение, тъй като опасността е много висока – силни ветрове, пресен сняг, образуване на навявания и на снежни „дъски“. Всички виждаме какви са резултатите, когато не се правят много добри преценки – стига се наистина до големи инциденти

Особено опасно е в планината, когато има съчетание на обилен снеговалеж със силен вятър. Това обясни Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил.

„Хората да избягват каране по големи и стръмни склонове, да избягват ходене изобщо под такива склонове, защото са възможни в следващите дни големи лавини“, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени