Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Понижение на исковете за обезщетения за безработица до 847 хиляди

Броят на американците, които загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, отбеляза по-силно от очакваното понижение до триседмично дъно, но въпреки това остава в доста високи нива с оглед на коронавирусната пандемия в САЩ.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 23-ти януари се понижиха с 67 000 до 847 000 спрямо 914 000 седмица по-рано, докато осредните очаквания бяха за 875 хиляди.

Други 426 856 американци обаче пък са кандидатствали за обезщетения чрез временната федерална помощна противоепидемична програма, заявиха от правителството.

По-рязкото им понижение вероятно се дължи отчасти на почивния ден в памет на Мартин Лутър Кинг, тъй като някои хора, които са загубили работа, вероятно ще изчакат до следващата седмица, преди да подадат молби за обезщетения при безработица.

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март 2020 г., когато беше първия Covid локдаун, след което техният брой започна да се понижава, но продължава да се задържа трайно над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Междувременно броят на хората, които вече получават щатски обезщетения за безработица, се понижи през седмицата до 16-и януари с 203 хиляди до 4,77 милиона, което е най-ниското ниво от началото на коронавирусната пандемия. Те са известни като продължаващи искове за обезщетения за безработица.

Въпреки намаляване на исковете за обезщетения за безработица през последната седмица, те остават в доста високи нива, тъй като излезлите извън контрол коронавирусни инфекции в САЩ нарушават дейността на редица бизнеси като ресторанти, фитнес зали и други заведения, където по принцип хората са склонни да се събират. Това води до намаляване на работните часове за редица техни служители, а други губят работата си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!