Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо комплекс "Червено знаме" ще се строи нов в друг мандат, в този се руши

Снимка: Спаси София

Славният някога спортен комплекс "Червено знаме" тъне в разруха. Преди броени дни общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София" пусна тревожно видео, в което разказваше как сградата се кърти и разграбва.

Най-големият и най-модерният плувен комплекс в България е открит през 1985 г. за Европейското първенство, има няколко плувни басейна с олимпийски размери и други съоръжения за други спортове. Именно по онова време изгрява звездата на Таня Богомилова. След 2000 г. функциите затихват, а през последните 8 години огромното съоръжение се руши.

В момента то се стопанисва от Министерството на спорта (МС). От Столичната община претендира, че биха били по-добър стопанин.

Според спортния министър Красен Кралев най-добре е комплексът да бъде изграден наново – в друг мандат и срещу 120 млн. евро.

Борис Бонев е поискал с писмо създаването на работна група с представители на спортното министерство и Столичната община. От ведомството на Красен Кралев, обаче имат други планове, обясни пред Радио София общинският съветник от "Спаси София":
„Сумата 120 млн. евро е изсмукана от пръстите, не сме видели никакъв идеен проект. Всяка година от МС казват, че имат планове и са водили разговори с инвеститори.“

Според Бонев отлагането е свързано с бъдещата близка метростанция от третия лъч на подземната железница и теренът ще стане особено апетитен за всякакви луксозни комплекси и пр.

С въпросните 120 млн. евро министърът смята да бъдат изградени само два басейна, а досега е имало 5, и то за най-различни водни спортове, твърди още Бонев.Снимка - от видео на „Спаси София“

От 24 години България е единствената страна, която няма закрит басейн с кула за скокове, заради което младите ни надежди тренират в чужбина по 5 месеца в годината. В момента са в Белград, обясни пред Радио София Георги Чобанов, треньор на клуба по скокове във вода "Витоша":

„Хубаво е, че ще се бутне това, което е останало. Министър Кралев е прав, че така басейнът не може да съществува. Вече има много по-модерни филтри, помпи и отоплителни системи. Дано само басейнът да е закрит.“

В момента в сръбската столица Чобанов тренира с български плувни таланти с амбицията да вземат квота и да участват на олимпиадата в Токио.

Чуйте разговорите на Антония Каменичка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени