Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Моя мрачна Ванеса” - история за порастването, с препратки към Набоков

Снимка: Издателство "Егмонт"

Светът е пълен с безброй преплитащи се истории и всяка от тях е вярна и истинска. Тази история води към книгата “Моя мрачна Ванеса”, една от най-дискутираните книги за 2020 г., която е в книжарниците от 23 януари.

Ванеса е умна и амбициозна 15-годишна девойка на прага на съзряването си. Джейкъб Стрейн е 42-годишният ѝ магнетичен учител по литература. Двамата имат връзка. Историята прилича на известната “Лолита” на Владимир Набоков, но в наши дни.

“Тази книга е един от блестящите примери за силна съвременна литература, на която не са спестени тежки теми и неща, които са в една по-мрачна гама както на езика, така и на емоцията”, казва Валентина Божичкова от издателство “Егмонт”.

По думите ѝ “Моя мрачна Ванеса”определено е един много емоционален роман. Изграден с доста препратки към емблематичната творба на Набоков “Лолита”, но същевременно реферирайки наблюдения, които Набоков задава в съвременната литература с романа си. Историята на Ванеса се случва в нашето съвремие.

“Сюжетът на романа се прехвърля от 2007 в 2017 г., т.е. това е светът какъвто ние го познаваме с авленията, които гледаме в телевизионния екран и четем в социалните мрежи - явления, които оказват отражение върху обществото ни”, допълва Валентина Божичкова.

Според нея историята на Ванеса е лична и ще напомни на читателите за много истории, за които са чували и чели. Книгата всъщност разказва историята на нейното порастване, надниквайки в най-тъмните кътчета на душата ѝ.

Още за изданието чуйте в разговора на Катя Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна