Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US дипломат: Борбата с корупцията в България е отслабена заради съдебната система

Юридическият съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким
Снимка: atlantic-club.org

Юридическият съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким смята, че борбата с корупцията по високите етажи на властта у нас е отслабена заради накърнена независимост на съдебната система.

Ким каза това по време на онлайн разговор с вицепрезидента на Атлантическия клуб в България.

Джесика Ким, която е била федерален прокурор и чиято работа е свързана с подпомагането на капацитета за борба с корупцията в администрацията, прането на пари и организираната престъпност в България и Румъния, коментира, че отчетността започва от върха и лидерите на България трябва да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително и те.

Ким припомни за част от констатациите в доклада на Еврокомисията за върховенството на закона у нас, свързани с отчетността на главния прокурор и работата на ВСС и допълни:

„Определени стъпки в посока накърняване на независимостта на съдебната система са отслабили способността на България да води наказателно преследване за корупция по високите етажи. Като се добавят олигархическото влияние, случаите на конфликт на интереси, злоупотребата с държавни ресурси и липсата на медийна независимост, човек разбира защо България остава държавата с най-високи нива на корупция в ЕС“.

Джесика Ким коментира и темата за липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта. Причината, посочена в различни международни доклади е, че съдебната система не е независима. Това отслабва способността на страната ни да води такива наказателни преследвания,  липсва и политическа воля за преодоляването на проблема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени