Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвежда се изискване за отрицателен PCR тест за влизане в страната

Снимка: БГНЕС

България въвежда от днес до края на април изискването пристигащите граждани да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, проведен до 72 часа преди влизането в страната. Гражданите без такъв тест ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят по 10-дневна карантина, се казва в заповедта на здравния министър професор Костадин Ангелов:

"Що се касае за влизането на български граждани, които са излезли от страната и предстои да влязат обратно, тези хора ще бъдат поставени под карантина или ще им бъде извършена антигенен тест на влизане, или в рамките на 24 часа ще се извърши PCR тест и съответно при отрицателен резултат, карантината ще се вдигне".

Редът и условията за влизане, транзитно преминаване и престой в България се извършват съгласно заповедта на здравния министър от 26-и януари тази година за срока на удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30-ти април.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна