Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокурор ще разследва обвинител №1

| обновено на 29.01.21 в 13:44
Снимка: БГНЕС

Специален прокурор ще разследва обвинител номер едно, реши окончателно мнозинството в Народното събрание. За новия пост прокурорът ще може да се номинира и сам.

Според окончателните текстове на управляващите номинации за новия пост ще могат да правят всички членове на Висшия съдебен съвет, не само прокурорската колегия, каквото беше първоначалното предложение.

ГЕРБ пренаписаха и текстовете за мандата му, който ще бъде 5-годишен вместо 7 г. Редактираха и че изборът ще става с минимум 15 гласа от членовете на ВСС. 

Опозицията критикува предложенията. Новата процесуална фигура е ненужна, неразбираема и няма да бъде ефективна, смята Филип Попов от БСП:

„Нима има наивник, който може да допусне, че прокурорът по разследването срещу главния прокурор, въпреки гръмката си титла, има капацитет нещо да направи, за да постигне целта, с която е създаден. Изводът, уважаеми народни представители, е очевиден – кръгът на солидарността и взаимопомощта между прокурорите се затваря с тези предложения. Ако искате действително независими, изпълнени с гордост от работата си прокурори, които да преследват унищожаващата народа ни корупция, ги освободете. И не предлагайте решения, целящи само и единствено да съхранят статуквото“.

Христиан Митев от ОП защити поправките, като заяви, че обвинител номер 1 също трябва да бъде разследван:

„Предполагам, че не очаквате тука да се създава извънредно законодателство с извънредни правила, различни от общите правила на наказателния процес в Република България, само защото евентуално разследването би било насочено към главния прокурор. Главният прокурор, мисля че всички сме съгласни, че е гражданин на Република България като всички нас и би следвало да бъде разследван и съден по същите правила, по които бива разследван и съден всеки един български гражданин“.

От ГЕРБ обясниха, че промените са в отговор на препоръките от Брюксел към страната ни за контрол върху главния прокурор.

Отчитайки, че текстовете са били драстично променени между първо и второ четене, Красимир Ципов посочи, че фигурата трябва да се въведе, за да се отговори и на обществените очаквания:

„В крайна сметка този прокурор по разследването срещу главния прокурор трябва да извършва всичките си действия съобразно закона, а законът е такъв и по отношение на наказателното производство, и по отношение на процедурите за определяне на кандидатите за тези длъжности“.

Специалният прокурор ще разследва не само главния, но също и неговите заместници. Въвежда се и контрол в случай, че откаже да образува досъдебно производство. Отказът му може да бъде обжалван в Специализирания наказателен съд. След края на мандата му не може да бъде преизбиран, но може да се върне в прокуратурата или да стане съдия.

Репортаж на Добрина Карамболова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна