Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Кирчева популяризира забележителностите на Родопите чрез "Родопски хроники блог"

Михаела Кирчева
Снимка: Личен архив

Михаела Кирчева е създател на блог "Родопски хроники блог". Тя е домакиня на къща за гости в Родопите. Преди повече от 15 години решила да работи в сферата на туризма и да популяризира Родопите като туристическа дестинация.

"Публикуваме различни истории, свързани с наши приключения, с наши пътувания в Родопите. Отделно от активностите имаме категории "Дестинации", т.е. различни райони в Родопите и интересните места за посещение в тези райони. Имам статии, посветени на конкретни забележителности, статии и за маршрути, статии за събития, фестивали, неща, които биха били интересни за външните хора, свързани с традиции, с фолклор, за кулинария обичам да пиша", каза в предаването "Нощен хоризонт" Михаела Кирчева.

Тя призна, че има време за писане основно през зимата, а през пролетта и лятото посреща гости.

"Лятото събирам истории, зимата ги описвам", допълни Кирчева.

От близо 6 години Михаела Кирчева живее със семейството си в село Гняздово, в района на язовир Студен кладенец. Над селото се извисява защитената местност "Юмрук скала".

"И аз съм щастлива, че ние живеем там и имаме възможност да се докоснем до тази красота. Това е едно от най-близките на сърцето ми места в Източните Родопи".

Юмрук скала                                            Снимка: Личен архив

Пещерата "Утроба" се извисява над язовир Кърджали. Преходът до пещерата е около 2 часа.

"Пещерата "Утроба" е много интересна от времето на тракийската култура и част от мегалитната култура, свързана с култа към слънцето и почитането на Богинята Майка. Интересът е свързан с живота на траките и с лятното равноденствие, когато един специфичен момент в деня позволява на слънчевия лъч да влезе до самия край на пещерата и така образно да оплоди утробата на майката земя - слънцето опложда  майката земя и това според вярванията на траките било изключително знамение и с това се свързва пещерата "Утроба". Отделно от това мястото на пещерата е изключително внушително и въздействащо, защото се намира на върха на този клон, който се извисява над язовира, панорамно място". 

Заливът на Коневския водопад                                       Снимка: Личен архив

Според Михаела Кирчева кризата от разпространението на Covid-19 е изиграла добра роля за малкия бизнес:

"Хората наистина в последните години започнаха да се обръщат към традициите и към алтернативните начини на ваканция. Много хотели въобще не успаха да отворят тази година. Много големи бизнеси изпитваха големи затруднения, но малките къщи за гости, малките бизнеси бяха привилегировани, защото бяха по-търсени именно, защото са малки, защото работят с малки групи, имат малък капацитет за настаняване и се усети търсенето на това индивидуално отношение, тази персонализирана услуга, която се предлага в къщите за гости".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени