Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на петрола във възходяща тенденция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола се повишиха днес, стабилизирайки възходящата си тенденция от последните три месеца. В същото време обаче неравномерното разпределение на ваксините срещу Covid-19, новите случаи на заразени и откриването на нови мутации на вируса продължават да оказват натиск върху котировките, предаде "Ройтерс".

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна с 10 цента до 55,14 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши котировките си с 1 цент до 52,21 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

И двата сорта са поскъпнали с близо 8 на сто през януари.

Цените на суровината бяха подкрепени от програмите за ваксинация, които започнаха да се изпълняват в тежко засегнатите страни от пандемията от новия коронавирус. Друг фактор за повишаването на котировките на петрола бе свиването на добива на основни производители като Саудитска Арабия.

В същото време еуфорията от евентуален край на пандемията бе охладена от бавния темп на ваксинациите и увеличаването на новите мутации на коронавируса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна