Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фишинг атаките - най-честата заплаха в българското интернет пространство

През 2020 г. са регистрирани 2100 киберинциденти в българското интернет пространство. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти със злонамерен код (malware) - 38 на сто. Националният екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност в Държавната агенция "Електронно управление" /Националният CERT/ е подготвил и изпратил над 18 617 съобщения с указания и препоръки за преодоляването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

Като препоръка за предпазване от фишинг атака, трябва да знаем, че има различни признаци за съмнителни имейли. Важно е да се уверим кой е подателят, дали ни е познат и да проверим дали наистина това е подателят, обясни пред Радио София Бисерка Радева, началник на Националния CERT. Не трябва да се доверяваме и на искания за спешно въвеждане на лични данни или пароли. Заедно с това трябва да сме подозрителни към прикачените файлове, които в някои случаи водят до инсталирането на злонамерен код в устройството, на което са отворени.

Ако станем жертва на зловредни имейли, трябва да проверим устройствата си за зловреден софтуер поне с две различни програми. Веднага трябва да бъдат сменени всички пароли, които използваме, с малко по-сложни такива, посочи Радева.


Кибератаките през 2020 г. са били насочени предимно към здравните власти, като през периода април-юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били заплашителните писма с искане за откуп.

Чуйте интервюто на Петя Калнакова с Бисерка Радева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна