Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мануела Малеева: В последния ми мач в Австралия играх при 48 градуса на сянка

Мануела Малеева
Снимка: Архив

Единствената българска тенисистка, заемала третото място в световната ранглиста и печелила олимпийски медал Мануела Малеева е гост в четвъртия епизод на подкаста на БНР „Начален удар“.

В навечерието на Откритото първенство на Австралия най-голямата от трите сестри Малееви си припомни за своя последен двубой в Мелбърн, който се е провел при много трудни условия през 1994 година.

„Мачът ми с Аранча Санчес на четвъртфиналите се игра при невероятна жега, беше 48 градуса на сянка. Настилката на централния корт беше с температура над 60 градуса. Бях в много добра форма физически, но споменът ми е, че тази среща беше една от най-тежките в кариерата ми. После промениха правилата и сега при такива температури не позволяват да се играе“, коментира тя.

С уговорката, че не обича да прави прогнози, Мануела заяви, че се надява Цветана Пиронкова и Григор Димитров да се представят добре на Откритото първенство на Австралия, ако се чувстват добре, играят с желание и успеят да покажат всичко, което могат.

Малеева разказа и за емоциите около последния си мач, който ѝ донесе титлата в Осака през 1994 година, за пътя на едно момиче от София до световния връх в тениса, за олимпийския медал и трофея от US Open на смесени двойки. Мануела говори и за своето участие в намирането на брата на шампионката ни по тенис в колички Зоя Чавдарова във Франция, на колко деца с физически проблеми е помогнала нейната фондация и защо българите се нуждаят от качествени спортни обекти.

Мануела Малеева (вдясно) с бронзовия олимпийски медал в Сеул през 1988 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна