Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петрола към едногодишен ценови връх преди срещата на "ОПЕК +"

Петролните фючърси поскъпват с около 3% към най-високи нива от 12 месеца насам преди тазседмичната среща във формата "ОПЕК +", като инвеститорите не очакват промяна в досегашната политика на петролния картел относно ограничаване на добивите.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март нарастват с 2,7%, тествайки $ 58,00 за барел а пръв път от февруари 2020 г.

Фючърсите на американския лек суров петрол също се повишават с 3%, нараствайки над $ 55,00 за барел за пръв път от януари 2020 г.

Днес се провежда срещата на Съвместната техническа комисия на "ОПЕК "+" - съюзът между петролния картел и други водещи петролни производителки, начело с Русия, като ще бъдат  разгледани перспективите за потреблението на петрол и спазването договорените съкращения на производството.

В сряда ще заседава комисията на ниво енергийни министри, която трябва да вземе решение за хода на настоящото споразумение на "ОПЕК +".

Агенция Ройтерс цитира документ на ОПЕК, изготвен за днешната среща на техническо ниво, в който е намалена прогнозата за очакваното увеличаване на търсенето на петрол през тази година до 5,6 млн. барела, което е с 300 хил. барела по-малко, отколкото последната прогноза на ОПЕК.

ОПЕК многократно намали прогнозите си за поведението на петролните пазари от юли миналата година насам с оглед на негативно въздействие на продължаващата коронавирусна пандемия.

Два източника на Ройтерс посочиха, че тазседмичната среща на "ОПЕК +" не се очаква да направи препоръки за каквито и да било корекции в политиката за петролното производството на картела.

Междувременно швейцарската банка UBS прогнозира, че петролът Брент ще поскъпне към $ 63 за барел през втората половина на годината и до $ 65 през първото тримесечие на 2022 г.

Подкрепа за днешното солидно поскъпване на петролните фючърси оказва и силният инвеститорски риск апетит на пазарите на акции.

Основните фондови индекси на Уолстрийт стартират търговията във вторник с повишения от над 1%, следвайки вчерашното добро възходящо движение.

Европейските борси също се намират в подем за втора поредна сесия на търговия от началото на февруари, като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,1%, немският DAX 30 с 1,15%, френският CAC 40 с 1,75% и британският FTSE100 с 0,7 на сто.

Графика на Брент/долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна