Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ИПИ: Липсата на транспортна свързаност и застаряващото население забавят растежа на Северна България

За последните десет години населението на областите Враца, Плевен, Габрово, Монтана и Ловеч е намаляло с една пета. Липсата на транспортна свързаност и застаряващото население забавят икономическия растеж на Северна България. Оценките се съдържат в анализ на Института за пазарна икономика, който търси перспективите за развитие пред регионите на север.

Като водеща икономика на север изпъква във Варна и се подрежда трета в страната след София и Пловдив. При наличието на изградена пътна инфраструктура, Варна би могла да създаде потенциал за растеж и развитие на целия Северен и Северен централен регион, смятат от ИПИ.

В най-бедния Северозападен район по повечето показатели се откроява Враца, но това е заради АЕЦ Козлодуй.

Информационно-комуникационните технологии там през последните години също се развиват добре.

Плевен обаче е с потенциала на център, който може да обедини този регион, но все още не успява да го реализира

„Периферията на столицата се реализира доста добре в последните години и особено в индустриален план и най-вероятно, ако има някакъв път за промяна в Северозапада, тя стъпва през тази по-добра обвързаност със столица. Най-вероятно Враца би следвало да води тези процеси и като традиции, и като текущо състояние на икономиката“ каза Петър ГаневНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.