Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Миланов и Светлин Русев избират музика на ХХ век за концерта си със Софийската филхармония

Снимка:

В четвъртък, 4 февруари, на Софийската филхармония ще гостуват двама от най-обичаните и уважавани български музиканти - диригентът Росен Миланов и цигуларят Светлин Русев. Програмата, която е била променена заради кризисните обстоятелства и изисквания, включва две малкопознати у нас творби от ХХ век - Концерта за цигулка и оркестър от Франк Мартен и Камерна симфония №1 от Арнолд Шьонберг.

Росен Миланов в момента е главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна и музикален директор на американския оркестър Калъмбъс симфони. В България той имаше дългогодишни творчески връзки със Симфоничния оркестър на БНР и с Нов симфоничен оркестър, на който беше музикален директор. Винаги е удоволствие да го посрещнем отново на родна сцена - вече като гост-диригент. 

Концертмайстора на Оркестъра на Романска Швейцария Светлин Русев българската публика аплодира по-често и винаги с възхищение. Този път обаче той е избрал неизпълнявано произведение и ще запознае меломаните, които ще посетят зала "България" в четвъртък, с швейцарския композитор Франк Мартен. Творбата българинът е изсвирил за първи път преди две години с Женевския камерен оркестър по покана на диригента Ари ван Бейк. Вече са направили и запис заедно, който се очаква да бъде издаден през месец май тази година.

Чуйте какво разказаха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Росен Миланов и Светлин Русев - за програмата, която предстои да представят в София, както и за работата си по време на пандемията от Ковид-19.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна