Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скот Кинси, Завинул и Луниваз

"Джаз клуб" представя пиеси от албум, посветен на музиката на Джо Завинул – “We Speak Luniwaz”. Това са пиеси, създадени от Завинул и съвременни творби, замислени и изсвирени в неговата стилистика; композиции, на които музикалният говор е на езика на Завинул. Освен неговата личност, основна фигура в тази блестяща продукция е пианистът Скот Кинси (Scott Kinsey), обявен за протеже на Джо Завинул. 

Zawinul – човекът на музиката, овладял синтезатора почти до съвършенство, композитор-концептуалист, могъща, влиятелна фигура в цялата история на джаза. Самият Завинул възлага на Скот Кинси именно той да бъде продължител на неговото дело. Чудно или не, стиловите похвати на Завинул наистина се вплитат в звуково-естетическата амалгама на импровизациите и музикалната инвенция на Кинси. Това става ясно от 20-годишната му дейност като основен член на квартета „Трайбъл Тек“ (заедно с Гари Уилис, Кърк Ковингтън и Скот Хендерсън); видно е от реализацията на проектите „Кинестетикс“; продукциите с индийската басистка-и-певица Наина Кунду; работата му с АRС Trio; квартета му Human Element, който българската публика срещна заедно с Гарисън, Новак и Тунчбоячиян, за да се стигне до осъществения през 2019 година албум, обект на вниманието ни в "Джаз клуб": “We Speak Luniwaz”.

В звукозаписите са Кинси – заедно с Адриан Феро и Джими Хаслип – бас; Арто Тунчбоячиян – перкусия и вокали; Герго Борлай – барабани; Катис Бъкингам – саксофони и флейта; Робърт Томас, Брад Дъц, Сирил Атеф – перкусия; Наина Кунду – вокали.

Албумът носи името “We Speak Luniwaz”, иначе казано: „Ние говорим Луниваз“ или Луниуоз, т.е. езика на Завинул или Зоуинул, както се произнася в САЩ името на родения във Виена композитор, но погледнато обратно. Прочитането наопаки е успоредна закачка и с продукцията на Майлс Дейвис “Selim Sivad Evil” или “Miles Davis Live”, ако се четат думите отзад-напред, (активното присъствие на Джо Завинул в електро-формациите на Майлс от края на шейсетте).

За продукцията “We Speak Luniwaz” Скот Кинси подбира музиката от репертоара на Завинул като самостоятелен лидер, както и от албуми на формацията „Уедър Рипорт“: “Black Market”, “Night Passage”, “Procession”, “Mysterious Traveler”, “Night Passage” и “Tale Spinnin’”. Отсъства любимият “Sweetnighter” – вероятно е запазен за следваща продукция.

През годините Кинси плавно, по естествен път се вписва в музикалното изкуство на планетата като авангардист и визионер в съвременния-и-бъдещ джаз. Преодолял гравитацията на модела „между вчера-и-днес“, Скот Кинси стига дълбини и върхове, разкривайки тайните на синтезиса в перспективата на нова виртуалност, която съумява да пресътвори в хуманизирана реалност и елегантно поднася знанието Luniwaz.

"Джаз клуб" – четвъртък от 23.00 до 24.00 часа


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна