Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банк излезе на печалба през 2020 г. за пръв път от шест години

Дойче банк лого
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дойче банк (Deutsche Bank) излезе на малка годишна печалба през 2020 г. за пръв път от 2014 г. насам с оглед на силни печалби на подразделението за инвестиционно банкиране, заяви в четвъртък водещият германски кредитор, предаде Ройтерс.

Нетната печалба през миналата година е в размер на 113 млн. евро спрямо нетни загуби за 5,7 млрд. евро през 2019 г., докато анализаторите на финансовите пазари очакваха загуба от около 300 млн. евро за изминалата 2020 г.

Завръщането към макар и малка печалба е истинска победа за главния изпълнителен директор Кристиан Севинг, който пое управлението през 2018 г., за да обърне негативната посоката на най-големия германски кредитор след години на финансови загуби и наложени високи глоби за пране на пари, както и по отношения на ролята на Дойче банка в ипотечната криза преди повече от десетилетие в световен план.

През последните 10 години Deutsche Bank понесе загуби от общо 8,2 млрд. евро.

Според повечето анализатори банката ще отчете още една нетна печалба през 2021 г.

Кристиан Севинг, главен изпълнителен директор на Дойче банк

"Изградихме стабилни основи за устойчива рентабилност и сме уверени, че тази цялостна положителна тенденция ще продължи и през 2021 г. въпреки тези предизвикателни времена“, каза Кристиан Севинг след представяне на финансовите резултати на германската банка.

Deutsche Bank, подобно на своите конкуренти, преживя истински бум при търговията поради силната волатилност (нестабилности) на финансовите пазари в резултат на коронавирусната пандемия. Имено инвестиционното банково поделение беше основен двигател за излизането на печалба на водещата германска банка през миналата година.

Приходите от инвестиционното банкиране се увеличиха през 2020 г. с 32% до 9,28 млрд. евро спрямо година по-рано, докато приходите по-конкретно от търговията с валути и книжа с фиксиран доход нараснаха с 28 на сто.

"С печалба преди облагането с данъци от милиард евро, ние изпреварваме собствените си очаквания", каза главният изпълнителен директор Кристиан Севинг.

В рамките на последното тримесечие на миналата година нетните приходи на Дойче банка се увеличиха с 2% до 5,5 млрд. евро спрямо същия период година по-рано, а за цялата 2020г. приходите ѝ се повишиха с 4$ до 5,524 млрд. евро.

Нетната печалба през последното тримесечие бяха в размер на 51 млн . евро спрямо загуби за 1,6 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2019 г., като след облагането с данъци печалбата достигна 189 млн. евро.

Очакванията на финансовите пазари бяха за загуба от 168 млн. евро и за приходи в размер на 5,47 млрд. евро през последното тримесечие.

След облагането с данъци печалбата на Дойче банка достигна 624 млн. евро през цялата 2020 г.

Голямата германска банка отбеляза, че е изпълнила заложените цели за свиване на разходите с 19,5 млрд. евро през 2020 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени