Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на племето Лакота

Традициите, вярванията и ценностите на племето Лакота през очите и преживяванията на Йенс Хофман

Йенс Хофман
Снимка: личен архив

В предишно предаване на "Нощен Хоризонт" ви запознахме с древната церемония Темаскал. Йенс Хофман е от Германия, инженер по професия и холистичен терапевт, а тези дни гостува в България. Той пристигна у нас, за да разкаже за живота, вярванията и церемониите на племето Лакота, което и до ден днешен съществува и обитава земите на Южна Дакота, Минесота и е едно от най-древните племена. В продължение на хиляди години коренните народи на Америка са пеели на групи, за да се свържат с Великия Дух, който намираме в природата и в себе си. Слушането на тези песнопения може да ви насочи да изпитате покой и необикновено единство и свързване. Вероятно някой от вас се сещат и за филма „Жената от племето Дакота“.

Подготовка на Инипи           Снимка: личен архив

Йенс Хофман пристигна в България, за да разпространява културата на Лакота. Първата му среща с Лакота е била през 1993, когато посетил резервата "Роузбъд".

"Първото нещо, което ми направи впечатление беше материалното ограничение, в което те живеят. Те живееха изключително бедно и за мен това беше голям шок - да видя как на тях им е трудно да си плащат сметките и да мислят за твърде обикновени ежедневни неща, именно от материалния свят".

Преживяването е било разтърсващо, сподели Йенс Хофман.

"Аз като един загубен човек, бях приет изключително открито в една общност, която не очаквах толкова открито да ме приеме. Нещата, които видях, нещата, които преживях по време на тези церемонии - аз бях свидетел на това как идваха болни от рак и след няколко дни бяха излекувани. Бях свидетел на неща, които умът ми не може да ги побере - как в един Темаскал по средата над камъните се виждаше много ясно стълб от светлина, като аз почувствах, че това можем да наречем енергията на Исус Христос. И когато моят дядо провеждаше този Темаскал, аз не можах да повярвам, че това се случва".

Сънденс церемония                       Снимка: личен архив

Племето Лакота провежда различни церемонии:

"Наистина има различни ритуали, церемонни, които се практикуват по един или друг начин в различните семейства. Като всяко едно общество те срещат предизвикателствата на съвременния свят, като алкохолизма, защото живеят в бедност, но това не им пречи да продължават да практикуват своите церемонии. Търсенето на визия, Танцът на слънцето, Темаскал. Те са част от духовността и ритуалите на Лакота, които продължават да живеят и до днес и това формира концепцията за така нареченото "вървене по червения път", подчерта Йенс Хофман.

Церемония за визия                                           Снимка: личен архив

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени