Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти: ЕЦБ да анулира държавните дългове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 икономисти призоваха да бъдат анулирани държавните дългове, които държи Европейската централна банка. По този начин те са убедени, че ще се подпомогне възстановяването на обществото и околната среда след пандемията от Covid-19. Искането е публикувано в редица издания като френския „Монд“, испанския „Паис“, германския „Фрайтаг“ и други авторитетни европейски издания, предаде АФП. Под призива са се подписали бившият валонски премиер Пол Манет и бившият унгарски еврокомисар Андор Ласло.

Държавните дългове нараснаха силно заради усилията на властите да подпомогнат домакинствата и компаниите, коментират икономистите в публикацията си, като изчисляват, че става дума за сумата от два трилиона и 500 милиарда евро.

„Гражданите установяват, някои с ужас, че близо 25 на сто от държавния дълг в Европа се държи от тяхната централна банка“, посочват експертите и допълват: „Дължим на нас самите 25 на сто от нашия дълг и, ако изплатим тази сума, ще трябва да я намерим другаде”, коментират икономистите и допълват, че това – или вдигане на данъци, или намаляване на разходи – т.е. инвестиции във важни и приоритетни сектори. Според авторите на призива, опрощаването на дълговете не противоречи на европейското право. Това е теза, която многократно е оборвана от Европейската централна банка.

Неведнъж от Франкфурт, включително и от гуверньора Кристин Лагард, е отправяно посланието, че анулирането на дълговете противоречи на договора за създаването на Европейската централна банка, но и дори да не бе така, това би подкопало доверието на гражданите към банката и единната валута.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени