Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каменните сфери Моераки в Нова Зеландия - едно от най-необяснимите чудеса

Каменните сфери Моераки на плажа Коекохе в Нова Зеландия.
Снимка: Ройтерс

Едно от най-необяснимите чудеса в света са каменните сфери Моераки. Те са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. Камъните са се превърнали в огромна атракция и привличат посетители от цял свят.

Има различни хипотези за образуването на камъните Моераки:

"Невероятната красота се състои в това, че огромни кълба, достигат до 3 метра най-големите, стоят на самия бряг и между тях човек може да мине, да ги разгледа и когато види структурата им много се учудва, отвън има мрежеста структура с големи преплитащи се въжета, а някои от тях са се разчупили и в центъра се вижда много красиво образувание", каза в предаването "Закуска на тревата" проф. Румен Пенин, учен, географ, съставител на поредицата "География на континентите и океаните". Той започнал да изучава природните забележителности на Нова Зеландия още в студентските си години.

Румен Пенин/личен архив

Каменните сфери Моераки са описани за пръв път научно през 1850 година, допълни той:

"Те са няколкостотин на брой и са в различно състояние - някои са цели, други напукани, трети разцепени. Най-малките са около метър - метър и половина, най-големите са около три метра, даже и повече".

Проф. Румен Пенин е бил ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географски факултет на Софийски университет в периода 2006 – 2014 година.

Цялото интервю с професора-пътешественик можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.