Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашата мисия – просвещението": Симфоничният оркестър на БНР продължва да записва уникални произведения за Златния фонд на БНР

След прекъсването заради пандемията, Симфоничният оркестър на БНР продължава звукозаписната си дейност за националния звуков архив. Съвсем скоро той ще бъде допълнен с впечатляваща селекция от нови произведения на Тутев и Хайдн, Стоянов и Шьонберг, Шуберт и Волф.

За тях разказва маестро Марк Кадин: "Звукозаписният музикален фонд е съкровищница и гордост за всеки национален медиен алианс. И фонотеката на Българското национално радио не е изключение. Нашата задача е нейното постоянно усъвършенстване и стремеж да я направим една от най-ценните и уникални в Европа. Накратко, бих определил мисията ни така - развитие и просвещение.

На 8 февруари стартирахме нова серия от записи. Започнахме с творби на Георги Тутев – изтъкнат представител на българския авангард, основател на Дружеството за нова музика в България и практически забравен днес в родината си. След това, в плановете ни има ранни и малко известни произведения на Веселин Стоянов и Арнолд Шьонберг, както и редки оркестрации за необичайни състави – Валсове на Шуберт в преработка на Едисон Денисов и "Италианска серенада" на Хуго Волф във версията на Макс Регер.

Ще осъществим и още един важен проект, свързан с името на Йозеф Хайдн. През 2022 г. светът ще отбележи неговия юбилей – 290 години от раждането на великия австрийски композитор. Хайдн по право наричат "бащата на симфонията" и родоначалник на симфоничния оркестър. За съжаление, някои от симфониите му не присъстват в музикалния фонд на БНР. Ние ще запълним този пропуск и ще ги запишем в рамките на една година. А най-близката ни среща с публиката ще бъде на 14 май и много разчитаме на нея!"

___________________________________________________________________
Фонотеката на Българското национално радио е създадена през 1935 година и е уникален сбор от записи, формиран дълги години. В нея се пазят записи на български композитори, световна класика, изпълнения на личности с изключителен принос в развитието на българската култура и други.

Снимка - Zdravko Petrov Photography

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени