Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Китайци изнасят заводите си в Етиопия

В „Покана за пътуване“ Станислава Павлова разказва за Адис Абеба като икономическо чудо

4
Снимка: Станислава Павлова

Когато някой спомене Етиопия, в съзнанието на повече от нас изникват сладки дечица с гладни очи. По-информираните се сещат за коптски кръстове и старохристиянски храмове, древният примат на 3 млн. години Люси и родината на кафето. Но последното, което бихте си представили, е… икономически развита страна.


Станислава Павлова, която в продължение на 14 години редовно е посещавала Адис Абеба покрай работата си, разбива африканските ни предразсъдъци. Много от приятелите, с които е започнала, вече имат собствен бизнес и са част от новооформилата се средна класа. А когато лети към етиопската столица, повече от половината самолет е пълен с китайци. Те масово местят заводите си от Азия в Африка заради евтината работна ръка.

Някои български производители са усетили предимствата на многомилионния пазар и Станислава е виждала в магазините наша козметика.

Повече за непознатата Адис Абеба можете да научите от разговора със Станислава Павлова в звуковия файл.


Снимки: Станислава Павлова

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия