Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Векторните ваксини срещу covid-19 – действие, ефективност, странични реакции

В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ специалистът от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия-София коментира векторните ваксини срещу covid-19.

„Стъпвайки на познат механизъм за стимулиране на имунитета, са т.нар. векторни ваксини. Както при векторно предаваните заболявания използваме преносител, който да предизвика това дразнене на имунния отговор, а не нуклеинова киселина, както е при РНК-овите ваксини. Важното е слушателите да знаят, че те също са достатъчно безопасни, изследвани и сигурни ваксини. Такива векторни ваксини за превенция на covid-19 към настоящия момент е ваксината са Оксфорд и „Астра Зенека“, която вече е в страната и ще започне приложението и. Руската ваксина „Спутник“ на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н.Ф. Гамалея“, в Китай компанията „Янсен“ също разработва на този принцип ваксини за covid-19. При „Астра Зенека“ и „Спутник“ говорим за аденовируса като вектор да стимулира този имунен отговор.“


По думите на д-р Баймакова първоначалните анализи за безопасността на ваксината на „Астра Зенека“ в Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка сочат, че при лица над 18 години ефективността е 62.60 процента след приложението на двете дози. От компанията заявяват, че тя е безопасна и ефективна, но при лица над 55 години не може да се определи ефективността и, тъй като е необходим анализ на още клинични случаи. 87% от хората, които са получили дозите са във възрастовата група 18-64 години. Не е проучена при бременните жени и хората, които са имуносупресирани. Препоръчва се да се въздържат хора, които са в остро фебрилно състояние, с тежко боледуване в момента и имат тежки неконтролируеми подлежащи заболявания. Тези, които са с проява на лека настинка, простуда, но имат добър контрол на подлежащите си сърдечно-съдови, белодробни, бъбречни и неврологични заболявания – не е проблем да приложат ваксината.

Какви са най-честите странични ефекти? „Както сме говорили по принцип за ваксините и тук имаме локални системни прояви. Тези, които са съобщени и описани като възможни нежелани реакции е чувството на неразположение, болка дискомфорт на мястото на апликацията. Трябва да се знае, че както РНК-овите, така и векторните се прилагат интрамускулно в делтоидния мускул. При над 50% от случаите се наблюдават преходни общи неразположения – като болка и главоболие. При 53% случаите се съобщава за умора, както и болки в мускулите и ставите. Усещане за повишена температура и лека субфебрилна такава в по-малък процент – около 34. Много рядко се наблюдават високи фебрилни състояния“.

С каква продължителност е имунната памет при този тип векторни ваксини? „Всичко това е на база междинни резултати, които излизат, защото случаите още се анализират и проследяват, изминали са само 3 месеца от завършването на ваксинационния курс. Говорейки за ваксината на „Астра Зенека“, определено е, че около третата седмица след първата доза се образуват антителата. Предполага се, че поне 12 седмици ще ни предпазят, но трябва да са налице и новите резултати.

Доколко е възможно човек да се зарази между първата и втората доза, предвид това, че при ваксината на „Астра Зенека“ времевия диапазон е по-голям – 4 седмици? „Принципът е, че 3-4 седмици, имаме период, в който ние не сме протектирани напълно. Трябва да се пазим, да спазваме мерките и да се самонаблюдаваме.

Какви са характеристиките на руската ваксина „Спутник“, към която има интерес ? „Преди седмица станаха ясни резултатите за безопасността и ефективността на руската ваксина в трета фаза на клинично изпитване в Lancet (IF:60.392) Изключително добра публикация, в която са представени резултатите – също векторна ваксина с аденовирус. Двете дози са два различни типа вирус, който се прилага, като идеята е по този начин да се постигне по-голяма ефективност. Много голям е броя на лицата, които са анализирани – около 22 000. Ефикасността с приложението на две дози, с интервал между тях 21 дни е 91.6%. Приложена е също на лица над 18 години, съобщава се, че в старческа възраст също е достатъчно ефективна. Образуването на антитела е определено на първия или на 42 ден след първата ваксина и е регистрирано четирикратно увеличаване титъра на протекцията. Това са добри резултати на този етап“.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия