Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Занзибар, където животът е "Хакуна матата"

Снимка: Личен архив

Занзибар е едно от красивите места по света, които през Covid-пандемията станаха особено популярни в страната ни, защото не се изискват PCR тестове, а самата дестинация, колкото и да е екзотична, не е особено скъпа за посещаване.

Един от любителите на това райско кътче е актьорът Явор Караиванов, който е озвучавал много холивудски звезди от телевизионния екран и е номиниран за “Златен глас” на наградите ИКАР през 2018 г. Той е посещавал поне седем пъти Занзибар през последните четири години.

Местните хора, които са ангажирани в туризма, с изключителна лекота се учат да говорят чужди езици и в Занзибар не е изключение да срещнеш местен, който говори полски или сръбски, вместо родния суахили.

В Занзибар са съчетани уникално красива природа и цветове, а това, в комбинация с прекрасните и добронамерени местни хора, дава някаква насока за очакванията, които могат да имат хората, отиващи там. 

“Всяко следващо ходене го използвам за “сверяване на часовника” и припомняне на това, което ме зашемети там още първия път - тези хора умеят да се радват на дребните неща и много бързо оставят проблемите зад гърба си. Поставят си правилните приоритети и ги следват без да си усложняват живота.

Изразът “Хакуна матата” е на местния суахили и означава “няма проблеми”. Тези хора наистина използват този израз на всеки две-три изречения, това е философията им за живота”, обяснява Явор Караиванов.

Всъщност Занзибар е полуавтономна област в рамките на Танзания, наследник на бивша държава със столица в едноименния град. Заема по-голямата част от архипелага Занзибар и включва два основни острова - Пемба и Занзибар, наричан още Унгуджа.  

Още за екзотичното място чуйте в разговора на Гергана Пейкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени